Sluiten

Vegan bonen-maisburgertjes met aubergine-tzatziki

Vegan burger met zwarte bonen en mais voor bij een veganistische bbq bijvoorbeeld, met frisse aubergine-tzatziki on the side. Probeer eens een bbq zonder vlees. Ook spitskoolkwarten en watermeloenstukken kun je, door ze op de bbq te leggen, heel lekker roosteren. 

  1. Vegan bonen-maisburgertjes met aubergine-tzatziki

Ingrediënten

  • 200 g zwarte bonen uit blik
  • 175 g gare maïskorrels (1 potje maïskorrels of verse maïs van een kolf)
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 rood uitje
  • 1 teen knoflook
  • 25 g quinoa
  • 1 handvol verse koriander (blaadjes en steeltjes)
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1/2 tl zout
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem of gemalen havervlokken
  • Garnering: 1/2 grote vleestomaat en wat blaadjes fijne spinazie.

Ingrediënten voor de aubergine tzatziki

  • 1/2 aubergine
  • 50 ml kokosyoghurt
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 el heel fijn gesneden munt

Bereiding

  1. Zorg voor voldoende kleine broodjes of snijd een stokbrood overlangs door en daarna in stukken.
  2. Spoel de quinoa af in een fijne zeef en doe in 125 ml water. Kook 15 minuten tot de quinoa glazig is en het water is opgenomen. Zet opzij en laat afkoelen. 
  3. Snipper de ui en de knoflook, en fruit beide in glazig in wat olie.
  4. Giet het vocht uit de blikjes/potjes bonen en de mais, of haal de korrels van de kolf. Houd 2 el maïskorrels en 2 el zwarte bonen apart. Meng dan alle ingrediënten voor de burgers, behalve de quinoa, met een staafmixer, blender of een keukenmachine (of stamp met een pureestamper) door elkaar. Het moet goed plakkerig zijn. 
  5. Voeg dan de apart gehouden maïskorrels, bonen en de quinoa toe. Nog even goed door elkaar mengen. Proef of er nog iets bij moet: beetje zout of misschien iets meer cayennepeper. Ik bak ze voor op een bakplaat in de oven op bakpapier. Een half uur op 200 graden. Halverwege even omdraaien. Dan zijn ze stevig genoeg om later op de bbq te gooien.
  6. Aubergine tzatziki: prik met een vork rondom in de schil van de aubergine en leg hem in een goed hete oven. Na ongeveer een half uur is hij helemaal zacht en gerimpeld en kan hij uit de oven. Haal het binnenste zachte vruchtvlees eruit en meng, als het afgekoeld is, door de yoghurt met de komijn, de munt en het zout. 
  7. Serveer op een broodje met een plak tomaat en een handje spinazie.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

30 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

30 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen