Sluiten

Appel (informatie)

  1. Appel (informatie)
appel

Appel

Al zo’n zesduizend jaar geleden, in het steentijdperk, werden appels door mensen gegeten. Waar de appel vandaan komt is niet bekend. Men denkt aan het Kaukasus-gebergte of aan Perzië.

In Griekse geschriften komt de appel het eerst voor. Homerus schrijft in de negende eeuw voor Christus in zijn Odyssee over ‘de boom met de mooie vruchten’, waarmee hij de appel bedoelt.

De Romeinen hebben de rassen over Europa verspreid. Ze vertelden ook hoe de soorten konden worden veredeld, een bezigheid waar kloosterlingen zich later intensief mee hebben bezig gehouden.

De appel is net als de druif en de olijf een klassieke vrucht en misschien wel heilig fruit te noemen. Op kleinschalige gemengde biologische bedrijven vind je nog regelmatig oude appelrassen. Deze zijn veel sterker en daardoor meer resistent tegen ziekten. Voor de moderne biologische appelteelt zijn moderne rassen als Topaz en Santana ontwikkeld. Deze appels zijn beter bestand tegen ziekten waardoor het gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen niet nodig is. De Engelsen zeggen: ‘An apple a day, keeps the doctor away’. Een appel is zeer gezond. Ze bevat appelzuur dat onze spijsvertering verzorgt, ijzer dat ons fysieke kracht geeft en fosfor dat ons helder doet denken. De boom der kennis is niet voor niets een appelboom.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen