Sluiten

Spinazie (informatie)

  1. Spinazie (informatie)
spinazie

Vier de lente met spinazie

Het is er weer: het vroege verse groen boordevol gezonde voedingsstoffen. Spinazie bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine A, B en C, ijzer, fosfor, magnesium kalium en natrium. Dit laatste mineraal proef je goed. Spinazie smaakt zout van zichzelf. Je hoeft na het koken nauwelijks zout toe te voegen. Daarnaast levert spinazie hoogwaardig plantaardig eiwit.

Het stimulerende oxaalzuur in spinazie heeft ook een minder gewenste eigenschap: het ontrekt kalk aan ons lichaam. Eet daarom spinazie samen met een kalkrijk product zoals zuivel of eieren. Grootmoeders’ ‘spinazie met gekookte eieren’ is niet voor niets een echte lenteklassieker.

Spinazie behoort tot de familie van de ganzevoetachtigen. Deze familie maakt in geval van overbemesting veel nitraat aan. Dit gebeurt met name wanneer er door lichtgebrek groeiremmingen voordoen, zoals bij slecht weer of in de lichtarme maanden of bij kasgroenten. Eet daarom biologische spinazie van de koude grond. Deze zal minder nitraat bevatten. Nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet en daarna in nitrosamines. Deze nitrosamines zijn hoogstwaarschijnlijk niet goed voor onze gezondheid. Vitamine E voorkomt dat nitraat wordt omgezet in nitrosamines. Vitamine E zit voornamelijk in plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs-, saffloer-, sesam- en vooral tarwekiemolie. Je kunt na het koken een scheutje olie door een nitraatrijke groente zoals spinazie en rode bieten roeren. Vitamine E komt ook voor in volle graanproducten. Nitraat zit ook in ons drinkwater.

Eet spinazie zo snel mogelijk en bewaar geen kliekjes.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen