Sluiten

Artisjokken met ui, ham en honingsaus

  1. Artisjokken met ui, ham en honingsaus

Mediterraan voorgerecht

1 artisjok

een scheutje azijn

1 ui

50 g ham

1 el crème fraîche

2 tl honing

zeezout naar smaak

vers gemalen peper

olijfolie


Steel van de artisjok van de bloem snijden en stelen schillen. Artisjokbloemen en de geschilde stelen in water met azijn in ongeveer 20 min gaar koken. Hoe groter de artisjokken hoe langer ze moeten koken. Je kunt de gaarheid goed controleren door een blaadje van de artisjok te trekken. Als het heel gemakkelijk loslaat van het hart, is de artisjok gaar. Ui klein snipperen en fruiten in olie. Ham klein snijden en samen met crème fraîche, honing en kruiden toevoegen aan de uien. Eventueel verdunnen met een klein scheutje water. Artisjok samen met de saus serveren. Trek van buitenaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en schep met de vlezige onderkant in de saus. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het ‘hooi’ (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet goed eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste deel van de artisjok: lepel of snijd het bodemvruchtvlees los en snijd het met de gekookte stelen in stukjes. Lekker als voor of bijgerecht met wortelsalade.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen