Sluiten

Smeuïge oliebollen van Bart

Het geheim van het succes van deze bollen komt door het gebruik van veel appel. Daardoor worden ze minder vet en blijven ze lekker smeuïg.

  1. Smeuïge oliebollen van Bart

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 4 á 5 dl melk
  • 25 g verse gist
  • 1,5 tl zout
  • 100 g krenten
  • 100 g rozijnen
  • 50 g sukade 
  • 3 á 4 (600 g) zure appelen (Boskoop)
  • 2 liter zonnebloemolie
  • poedersuiker

Bereiding

  1. Maak een beslag van de bloem, melk, gist en zout. Sla het flink met een lepel, zodat er veel lucht in komt.
  2. Laat het beslag in een emmer met een theedoek erover twee uur rijzen naast de verwarming. Let op dat er geen tocht bij kan, anders zakt het in.
  3. Was en droog de rozijnen, krenten en sukade en schil en rasp de appels (of snijd ze in kleine stukjes) en roer dit vulsel door elkaar. (U kunt ook bollen zonder vulsel maken, maar voeg dan wel de appel toe) 
  4. Is het beslag flink gerezen? Roer dan het vulsel er doorheen en laat het geheel nog een half uur rijzen. 
  5. Verhit de olie totdat er een lichte damp af komt. Probeer met een stukje witbrood uit of het vet heet genoeg is. Het brood wordt dan snel bruin. 
  6. Neem twee eetlepels, steek ze voor het eerste gebruik in de olie en vorm er bollen mee. Laat de bollen voorzichtig in het vet glijden en bak ze in een paar minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  7. Neem ze met een vork uit het vet en leg ze op bakpapier.

Serveer warm, bestrooid met poedersuiker. Eetsmakelijk!

Tip: voeg wat (zelfgemaakte) gekonfijte sinaasappelschil toe! 

Porties

ca 30 stuks

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen