350-400 g zoete appels, partjes in 3 mm dunne plakjes
1 tl geraspte citroenschil
15 g rozijnen
1-2 el ongeraffineerde suiker
1 el honing (of perendiksap)
25 g gesmolten boter
30-40 g grove havervlokken (of rijstvlokken)
30-40 g tarwemeel (of rijstmeel)
25 g hazelnoten, geroosterd en dan gemalen
vanillesaus:
1 el bindmiddel (mengsel van arrowroot en biologische maïzena of rijstmeel), 20 min geweekt in 75 ml water met 1/8 vanillestokje (gespleten en de zaadjes los gekrabd)
een paar korreltjes zout
125 ml melk
1/2 el honing of ahornsiroop
25 ml slagroom
Saus: Geweekt bindmiddel, water, vanille en zout aan de kook brengen en 5 min laten koken. De dikke pap los roeren met een scheut melk. Dan de rest van de melk erdoor kloppen en alles, al kloppende tot het kookpunt brengen. Even goed laten koken, dan pan van het vuur nemen. Deksel op de pan 15 min laten na wellen. Daarna laten afkoelen. Pas vlak voor het opdienen honing of siroop opkloppen met de slagroom, en dit mengsel door de pudding scheppen.
Oven voorverwarmen op 180°C.
Op de bodem van een ingevette vuurvaste schaal 1-2 el rietsuiker strooien. De appels vermengen met de rozijnen en de citroenrasp. Dit mengsel over de suiker verdelen. Goed aandrukken.
Gesmolten boter en honing romig roeren. Havervlokken, tarwemeel en hazelnoten erdoor kneden. Deze kruimel over de appels strooien. In de oven, 30 min 180°C, middelste richel.
Serveren: warm of koud lekker.
-
-
-
-