1 kleine patisson in stukjes gesneden
200 g sperziebonen, in stukken van 1-2 cm
25 g oude (Goudse) kaas, geraspt
25 g Gorgonzola
25 g tarwemeel (bloem)
25 g boter–
200 ml melk
50 g dun gesneden bacon (kun je weglaten)
peper en zout, naar smaak
Voor wie bacon wil: bacon knapperig bakken in de
oven op een bakpapiertje, of in een pan met anti-aanbaklaag, zonder olie of boter.
In een pan sperziebonen en patisson bijna onder water zetten en aan de kook brengen (15 min koken, deksel op de pan), eventueel wat zout erbij zodra de groenten koken.
In een pannetje de boter verwarmen (niet bruin laten worden!). Zodra de boter gesmolten is, in 1 keer het
tarwemeel toevoegen. Omroeren, en dat blijven doen. De eerste 2 min ruik je een sterke tarwe- lucht; zodra die is verdwenen, is de roux gaar en kun je vocht gaan
bijvoegen: beetje bij beetje de melk erbij (telkens een scheutje, dan goed doorroeren, weer een scheutje, etc.) Zodra alle melk in de pan is, de kazen toevoegen. Als de saus te dik wordt, eventueel nog wat melk toevoegen.
Serveren: de gekookte groenten serveren op een schaal (of meteen op borden), de bacon eroverheen leggen, en daarna het geheel met de gebonden saus overgieten. Geef er brood bij en een koel glas rosé.
-
-
-
-