Sluiten

Wat is tofu?

In het verre oosten vormt de sojaboon al duizenden jaren het hoofdbestanddeel van de dagelijkse voeding. De sojaboon is zelfs één van de oudste Chinese landbouwgewassen. Tofu, ook wel tahoe of sojakaas genoemd, is bereid uit sojabonen van de eenjarige sojaplant. Uit de sojabonen wordt sojamelk gewonnen en deze melk wordt vervolgens gestremd met zout. Vandaar ook het woord tofu wat staat voor boon (=to) en stremmen (=fu). Meer dan 2000 jaar geleden werd het proces van tofu bereiding in Azië ontdekt en dit proces is tot op de dag van vandaag niet veranderd.Basisingrediënten voor tofu zijn water, sojabonen en zout. Voor het bereiden van tofu worden de sojabonen eerst gewassen en geweekt. De geweekte bonen worden vervolgens gemalen en verwarmd. Zo ontstaat ruwe sojamelk, de ‘go’. De ruwe sojamelk wordt vervolgens door middel van centrifuge gescheiden in vaste (okara) en vloeibare (sojamelk) bestanddelen. De aldus verkregen sojamelk wordt met behulp van zout omgezet (stremmen) in eiwitdeeltjes (wrongel) en wei. Tijdens dit proces kunnen ook verse kruiden en/of groenten worden toegevoegd. De wei wordt vervolgens in een speciaal vat uit de wrongel geperst en zo ontstaat de bekende tofu blok.

De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve een hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit. Het unieke aan soja is dat haar eiwitten alle 8 essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding bevat. Deze 8 aminozuren noemen we essentieel omdat ze in tegenstelling tot alle andere aminozuren niet door de mens aangemaakt kunnen worden. Daarom moeten we deze via onze de voeding in het lichaam worden opgenomen. Tofu is dus een prima eiwitbron tijdens de warm maaltijd.

Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, zoete of zoute sojasaus, sambal, ketjap of tomatenpuree kan tofu op smaak gebracht worden. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade (van bijvoorbeeld uitgeperste knoflook, citroensap en zoute sojasaus). Tofu stukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen