500 g aardappelen
2 grote prei stengels of in ringen gesneden uien
evt 3 geperste knoflookteentjes,
1 blikje ansjovisfilets
1 dl slagroom
1/2 dl melk
peper en zout
Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes van 1/2 centimeter dik. Meng de geperste knoflook met melk en slagroom. Leg in een ingevette ovenschaal een derde van de aardappelschijfjes dakpansgewijs over elkaar en schenk er een beetje van de roommelk over. Verdeel de helft van de prei of ui ringen en ansjovisfilets over de aardappelschijfjes. Strooi peper en een snufje zout hierover en leg er weer een laag aardappelschijfjes op. Herhaal de laag met prei of ui, ansjovis, peper en zout en leg de overige aardappelschijfjes als laatste laag bovenop. Giet de overige room over de gevulde schotel. Als de bovenste laag aardappelschijfjes droog staat moet u extra room en/of melk toevoegen. Bak deze gratin in een voorverwarmde oven op 200°C. in drie kwartier tot 1 uur gaar. Heerlijk met een frisse salade.
Variatie met champignons:
In plaats van ansjovis kunt u ook pittig gekruide en gebakken champignons gebruiken.
-
-
-
-