Sluiten

Frangipane abrikozentaart

Frangipane is een vulling voor gebak en lijkt qua substantie wel een beetje op amandelspijs. Het beslag wordt gemaakt met amandelen en/of amandelmeel, eieren en bloem. Waar de naam frangipane precies vandaan komt, is niet bekend. De vulling bestaat al wel heel lang, want de vulling komt al in recepten voor die rond 1600 zijn gemaakt.

  1. Frangipane abrikozentaart
  • 120 g roomboter 
  • 15 g poedersuiker
  • snuf zout
  • 75 g kristalsuiker 
  • 140 g bloem 
  • 1 1/2 ei en 1 eidooier
  • 125 g pistachenootjes
  • 1/2 tl vanille extract
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 60 g amandelmeel
  • 150 g abrikozen
  • 30 ml honing en 1 1/2 tl Mascarpone
  • Taartvorm van 12 cm doorsnee
  1. Doe helft van de roomboter met de poedersuiker in een keukenmachine. Klop tot een romige massa. Doe 240 g bloem en zout erbij en meng tot zanderige korrels. Doe een ei en een dooier erbij en kneed het deeg tot een bal. Laat het deeg in huishoudfolie 20 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Bekleed je taartvorm met het deeg en verwijder eventuele overhangende stukjes. Bak de taart blind af (leg bakpapier over het deeg en vul dit met rijst of gedroogde bonen) voor 12 -15 minuten. Verwijder het bakpapier en bak dan nog 5 minuten. Laat de bodem daarna afkoelen.
  3. Doe de pistachenootjes met 125 g kristalsuiker en de 3 tl honing in een keukenmachine. Meng het geheel tot een romige massa. Meng de overig roomboter met de rest van de suiker. Blijf door mixen terwijl je de twee eieren en de laatste dooier een voor een toevoegt. Voeg de vanille extract, citroen rasp, het amandelmeel, de overige bloem en twee eetlepels van de pistachepasta toe en meng goed door.
  4. Vul de bakvorm voor 3/4 met het mengsel en druk de gesneden abrikozen zachtjes in de frangipane. Bak de taart 30 minuten en kwast de taart in met de honing. Serveer met mascarpone.

Porties

1 taart

Bereidingstijd

45 minuten oventijd

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1 uur 15 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen