Sluiten

Gratin van witlof,blauwe kaas en rozijnen

2 porties (als bijgerecht)

2 stronkjes witlof overlangs doormidden gesneden

1 tl fijne kristalsuiker

50 g boter

1/2 grote ui, grof gesnipperd

50 g sultanarozijnen

2 1/2 el cider of witte wijnazijn

0,75 dl slagroom

50 g blauwe kaas, verkruimeld (neem een scherpe blauwe kaas zoals stilton of roquefort)

Verwarm de oven voor op 180ºC (gasovenstand 4). Leg de witlof op een snijplank en strooi de suiker erover.

Verhit in een grote koekenpan de helft van de boter. Voeg zodra de boter is gesmolten en gaat spetteren de ui toe en fruit deze op hoog vuur tot hij diep goudbruin is. Roer dan de sultanarozijnen erdoor. Schep de ui en de rozijnen 1 minuut om, tot de rozijnen een beetje gaan zwellen:een teken dat hun suikers warm worden. Voeg de azijn en 1/2 theelepel zout toe en blijf roeren tot de azijn is verdampt. Schep het mengsel in een ovenschaal en schraap de pan goed uit.

Zet de pan terug op het vuur en doe de resterende boter erin. Leg, zodra de boter gaat spetteren, de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan en bak de stronkjes of halfhoog vuur tot ze goud kleuren- pas wel op dat de suiker niet aanbrandt. Neem de pan van het vuur en leg de witlof met het snijvlak naar boven op het uienmengsel.

Breng in een pan de slagroom met 3 eetlepels water en de kaas aan de kook. Schenk het mengsel over de witlof. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie, plaats de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht 35 minuten. Haal de folie eraf en serveer direct uit de oven.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen