Sluiten

Aardappel-preischotel

Heerlijk winters ovengerecht met aardappelen en prei.

  1. Aardappel-preischotel

Ingrediënten

  • ruim 1 kg aardappelen
  • peper en zout
  • 2 beschuiten, verkruimeld (of paneermeel)
  • 75 g geraspte kaas

Ingrediënten voor de saus

  • 600 g in ringen gesneden prei
  • evt. 3 tenen geperste knoflook
  • een klontje boter of een scheutje olie
  • 2 el bloem of een ander bindmiddel
  • 1/2 l (vis)bouillon
  • 2 dl slagroom
  • 1 el citroensap of azijn
  • 1 tl gedroogde of 1 el verse tijm
  • 4 el bieslook en peterselie, vers geknipt

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. 
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  3. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. 
  4. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. 
  5. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. 
  6. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. 
  7. Zet deze schotel ongeveer 30 min in de oven. 
  8. Serveer met een frisse salade er bij.

TIP: Variatie met vis of vlees: deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

60 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

1 uur en 10 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen