Sluiten

Artisjok (informatie)

  1. Artisjok (informatie)
artisjok
Artisjok is een in Nederland vrij onbekende groente die in de mediterrane landen echter veel verbouwd en gegeten wordt. Het is een bloem in knop. Artisjok is een samengesteldbloemige, evenals de zonnebloem en het madeliefje. Maar ook de vele slasoorten, witlof en andijvie behoren tot deze familie. Deze familie kenmerkt zich door de aanwezige bitterstoffen die lever en gal stimuleren en daarmee de eetlust. Vandaar dat salades en artisjokken vaak als voorafje worden gegeten. Artisjok is gemakkelijk klaar te maken en gezellig om te eten. Was de artisjokken. Snijd de steel van het bloemhoofd en schil de stelen. Kook de artisjokhoofdjes en de geschilde stelen in water met azijn of citroensap ongeveer 20 min. beetgaar. Hoe groter de artisjokken hoe langer ze moeten koken. U kunt de gaarheid goed controleren door een blaadje van de artisjok te trekken. Als het heel gemakkelijk loslaat van de stronk, is de artisjok gaar. Leg de gekookte en uitgelekte artisjokken op het bord en serveer er een dipsaus of vinaigrette bij. Trek van buitenaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en dompel ze telkens met de vlezige onderkant in een dipsaus. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het ‘hooi’ (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet goed eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste deel van de artisjok: lepel of snijd het bodemvruchtvlees los en snijd het met de gekookte stelen in stukjes.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen