1/2 bos groenselderij
100 g tarwekorrels, 1 dag geweekt in water
een handje hazelnoten, gehakt en licht geroosterd
peper en zout naar smaak
klontje boter
roomsaus:
15 g boter
25 g bloem
2 dl melk
1/2 dl. slagroom of sojacuisine
peper en zout
evt geraspte kaas
Kook de geweekte tarwe in 45 min gaar en laat nog een kwartiertje na wellen. Blad en kontje van de groenselderij afhalen. Bewaar wat blad voor de garnering. Stelen in stukjes snijden van ca 2 cm en 5 min zachtjes stoven in een scheutje water met boter. Op smaak brengen met peper en zout. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren en evt. de geraspte kaas toevoegen en laten oplossen in de saus. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente garneren met wat fijn geknipt selderijblad en de geroosterde nootjes en serveren met de tarwe en roomsaus.
Variatie snel en gemakkelijk: Neem bulgur in plaats van hele tarwe. Bulgur is in ongeveer 20 min gaar en hoeft niet van tevoren geweekt te worden.
-
-
-
-