Meng de zuidvruchten in een kom. Voeg de cognac, rum of thee, citroensap en citroenrasp toe. Meng goed, dek de kom af en laat dit een nacht goed intrekken. Verwarm de oven op 160 graden. Vet een ronde bakvorm in. Beleg de bodem met bakpapier. Knip een brede strook bakpapier af en bekleed de zijkanten van de vorm zo, dat er min. 2 cm uitsteekt. Zo kan de taart mooi rijzen. Klop de boter en de kokosbloesemsuiker licht en romig. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg de vanille toe en klop nog een paar minuten door. Zeef het meel en het bakpoeder. Roer de koek- of speculaaskruiden door het meel. Voeg dit in één keer bij het beslag. Klop kort door, net genoeg om het meel te laten verdwijnen.
Werk voorzichtig het geweekte fruitmengsel en de noten erdoor. Doe dit beslag in de bakvorm en strijk glad. Bescherm de buitenkant van de vorm met een dubbele reep alufolie. Iets aandrukken. Bak de taart 1,5 uur. Zet de temperatuur van de oven iets lager en leg een vel alufolie over de bovenkant zodat de taart niet kan verbranden. Bak nu nog 1,5 uur verder. Prik wel na ca. 1 uur met een prikker in de taart; komt hij er schoon uit dan is de taart gaar.
Marina Numan
Dit recept komt uit het boek “Het werelddieet” van Marina Numan. Zij geeft lezingen en biologische kookworkshops. Voor meer info: www.werelddieet.nl.