18-089-WebS-meimaand-3-2.jpg

Zorg voor de bij

Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst vliegen de bijen er op uit om hun belangrijke werk te doen: zorgen voor de bestuiving van gewassen, bloemen en bomen. Het gaat alleen niet zo goed met de bijen. Wereldwijd, maar met name in de USA, neemt de bijensterfte schrikbarend toe. Oorzaken? Onder andere ziektes, bestrijdingsmiddelen en steeds minder nectar. Overal ter wereld zijn imkers, wetenschappers en natuurorganisaties gealarmeerd. Want Einstein zei het al: zonder bijen geen leven. Tijd voor actie dus!


Op biodynamische (bd) boerderijen kunnen bijen goed gedijen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en er is meer ruimte voor bloemen. Maar door tijdsdruk en gebrek aan imkerervaring komen bd-boerderijen vaak niet toe aan het houden van bijen. Ze kunnen daar dus wel wat ondersteuning bij gebruiken. Daarom heeft Estafette Odin in oktober 2010 de ervaren imker Jos Willemse aangenomen om op een aantal bd-bedrijven te gaan imkeren. Niet voor de honing, maar voor de bijen!


Meimaand Bijmaand

Odin steunt de bijen door ze een maand lang extra in het zonnetje te zetten. Bijvoorbeeld met boeiende films, workshops voor kinderen en rondleidingen. Vaak onder begeleiding van Odin imker Jos, die je alles vertelt over de bijen en hoe we ze kunnen helpen. Doe jij mee?