Herfst! Daar horen pompoenen bij. In de winkels zie je steeds meer soorten. Maar welke moet je nou kiezen? We zetten de 4 lekkerste pompoenen op een rijtje.
Dit is de meest bekende pompoen. De zachte smaak en iets draderige structuur maken ‘m ideaal voor pompoensoep en voor pompoenpannenkoek. Ook gegrild in de oven is deze pompoen heerlijk. Het fijne aan deze pompoen is dat je de schil ook kunt eten. Hoe ouder je pompoen is, hoe stugger en dikker de schil wordt. Dan kun je ‘m beter schillen.
De butternut- of flespompoen. De structuur is wat steviger en de smaak is zoetig en nootachtig. De schil van de jonge pompoen kun je eten, al heeft het onze voorkeur de schil altijd vanwege een kenmerkende smaak te verwijderen. Deze pompoen is perfect om te roosteren en past goed in Aziatische curry’s en Marokkaanse tajines.
De groene Kabocha pompoen. Qua smaak en structuur lijkt deze het meest op de oranje pompoen, maar dan iets zoeter. Vandaar dat deze erg lekker is in zoete taarten en muffins, al misstaat deze ook niet in een hartige stoofpot. De schil is vrij hard.
Het uiterlijk van de spaghettipompoen varieert nogal. Van licht tot donker gelig en van gestreept tot groenachtig. De naam van deze Japanse pompoensoort is afgeleid van het vruchtvlees. Door het te koken vormt dit spaghetti-achtige draadjes. Ideaal als glutenvrije vervanger voor spaghetti. De pompoen is net als zijn kleur heel licht van smaak. Ook lekker om te vullen met couscous en gehakt en in de oven te bakken.
Zin gekregen om te koken met pompoen? Check al onze recepten voor inspiratie.