Bij Odin leven we niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van ons allemaal. Een van onze idealen is: ‘Gezond en eerlijk eten voor iedereen. Nu en in de toekomst’. Wij zijn benieuwd hoe kinderen van nu hierover denken. Zij zijn immers de toekomst. In het Odin foodcafé in Almere sprak ik met Nova, Ruben, Amy en Colin en vroeg ze naar hun kijk op de wereld.
Op mijn vraag of hun ouders iets hebben verteld over dit ‘interview’, wordt ontkennend gereageerd. Ik leg uit dat Odin ieder kwartaal een magazine uitbrengt. De herfsteditie staat in het teken van ‘Samenwerken aan de toekomst’. “En daarin spelen jullie de hoofdrol. Jullie staan zelfs op de cover!”, zeg ik enthousiast. Ze krijgen rode wangen, grote ogen en giechelen. “Bij Odin zijn we fan van eerlijk biologisch en biodynamisch eten. Wat betekent biologisch voor jullie?” “Geen gif, dat is goed voor het milieu. En de diertjes die op het eten afkomen, gaan dan ook niet dood”, aldus 8-jarige Ruben. Waarop 9-jarige Amy aanvult: “Dat dieren niet te dicht op elkaar zitten en veel buiten zijn.”
Als ze een dier een vraag zouden kunnen stellen, welk dier zou dat zijn en wat zou je ze vragen?
Een paard, hamster, mug en poema zijn snel gekozen. Het paard wordt overladen met vragen: "Is je stal groot genoeg, vind je het fijn als er op je gereden wordt en vind je het eten lekker?” Waarop de poema vegetarisch moet worden, omdat hij zoveel dieren eet. De mug mag niet meer prikken en wordt de hamster wel goed verzorgd? We fantaseren er op los.
“Nee, over 100 jaar eten we biologisch en zijn we vegetarisch.”
Stel dat je een superheld bent. Wat doe je als eerste voor de natuur? Colin zorgt dat planten niet meer verdwijnen. Zijn zusje Amy beschermt de dieren tegen uitsterven en de 10-jarige Nova voorkomt dat bosbranden uitbreken. Haar broertje Ruben wil een gifvrije samenleving en betere zorg voor de dieren. “Mogen we ze nog eten?”, vraag ik voorzichtig. Zijn antwoord is resoluut: “Nee, over 100 jaar eten we biologisch en zijn we vegetarisch.”
Zetten jullie je ook al in voor het klimaat?
Ik verwonder mij over hun antwoorden. Amy en Colin gaan met hun ouders naar het bos en ruimen daar afval op. De kringloopwinkel is een favoriet en de familie van Nova gaat vaak met de fiets. Ik ben verrast door het antwoord van Ruben: “Ik maak bijenhotels van houtblokken en bamboestokken. Veel metselbijen vinden mijn hotels.” ‘‘Wist je dat we bij Odin van bijen houden en verschillende bijenvolken hebben?” Hij knikt glimlachend. “Deze onzichtbare toverstaf in mijn handen, maakt alle wensen waar. Wat wensen jullie voor de wereld?”, vraag ik deze bewuste kinderen. Hun antwoord is hoopgevend. In koor: “Geen oorlog en vrede op aarde.”
Na de serieuze vragen is het tijd voor iets luchtigs. ”Wat vinden jullie lekker?” Sushi, aardappel, courgette, paprika, komkommer, gekookte wortel en boterbonen. Wat verantwoord en gezond! “En als je iets mag kiezen wat minder gezond is?” Chips, ijs en snoep! “Dat komt dan goed uit, want jullie mogen boodschappen doen.”
Ze hoppen met een winkelmandje door onze winkel. Tot mijn grote verbazing vullen ze hem met verse groenten en fruit. Onderin ligt een verdwaald zakje chips of snoep. Ik ben dankbaar dat ik deze kinderen mocht interviewen. Laten we hun speelsheid, optimisme en creativiteit meenemen in de toekomst.
Amy: 9 jaar oud, wil weten of een paard zich eenzaam voelt in de stal en vindt dat paprika geen rauwkost is.
Colin: 6 jaar oud, denkt dat we over 100 jaar alleen nog insecten
eten en is fan van huisgemaakte courgettesoep.
Nova: 10 jaar oud, is aardappelliefhebber en wil heel graag een nieuwe hamster.
Ruben: 8 jaar oud, wil aan muggen vragen waarom ze steken en
kriebelen en bouwt zijn 3e bijenhotel.
Foto boven naar beneden en van links naar rechts: Nova, Colin, Amy en Ruben.