Winteravondgesprek met Teun Luijten (Odin boerderij De Beersche Hoeve) en Jos Willemse (Odin imkerij) over de betekenis van biodynamische landbouw.
De biodynamische landbouw bestaat in 2024 maar liefst 100 jaar. Maar wat is biodynamische landbouw eigenlijk en welke meerwaarde heeft het voor biodiversiteit, pure en smaakvolle producten èn ons geestelijk leven?
Teun Luijten (Odin boerderij De Beersche Hoeve) en Jos Willemse (Odin imkerij) praten je op een winteravond bij en zijn benieuwd naar jouw ideeën over hoe biodynamisch bij kan dragen aan de nieuwe landbouw die we nodig hebben in Nederland. De eerste avond is op 11 januari in Eindhoven. Later volgen nog andere data.
Teun Luijten is boer op De Beersche Hoeve. Door selecties van biologische groenten te kruisen en daar veldproeven en smaaktesten mee te doen, kweken hij en zijn team nieuwe groentevarianten (voorbeelden), die goed om kunnen gaan met klimaatverandering, goed ziekte- en plaagresistent zijn (robuustheid), een goede opbrengst hebben èn lekker zijn!
Het biodynamisch gekweekte zaad van deze robuuste en smaakvolle groenten is, in tegenstelling tot de meeste groenten in onze supermarkten, zonder patenten en genetische modificatie veredeld. En is verkrijgbaar voor zowel professionele tuinders als hobby-moestuiniers. Hiermee draagt de boerderij bij aan de onafhankelijkheid van tuinders van de internationale zaadbedrijven.
Daarnaast worden er op De Beersche Hoeve groenten geteeld voor de verkoop en verfplanten voor natuurlijke verf voor kleding en kunstenaars.
Door de Odin imkerij wordt geen honing gewonnen. Dit past bij de biodynamische visie van de imkerij, waarin de bijen de honing zelf mogen houden om de winter door te komen, net als in de natuur. Odin imker Jos Willemse verzorgt samen met vrijwillige hulpimkers bijenvolken op tientallen plekken in Nederland, met name op biodynamische boerderijen.
Omdat bijen een rijk en gevarieerd landschap met voldoende bloeiende planten en bomen nodig heeft, wordt de boer als het ware uitgenodigd om zijn land door bijenogen te bekijken. Zijn er voldoende bloeiende planten en bomen door de seizoenen, zijn er geschikte waterpartijen? Met hulp van de imkerij en ondersteund door biodiversiteitsonderzoek door Odin, krijgt de boer een goed beeld van de biodiversiteit op zijn bedrijf en hoe hij dat kan verbeteren.