blokjes kaas zomer banner.jpg

Buiten eten

Nieuws

Hij is er weer: de zomereditie van het Odin magazine! 


Het is zomer. We trekken er massaal op uit. Naar strand, park of bos. Maar ook onze eigen achtertuin of balkon is een heerlijke plek om eindelijk weer volop van de zon en de warmte te genieten. Onder het genot van smakelijke hapjes en drankjes brengen we de lange zomeravonden vaak door in gezelschap van vrienden of naasten. Dit zomernummer staat dan ook in het teken van buiten zijn en familie. Zo lezen we hoe Ruth Fernández in het familiebedrijf Domino de Punctum heerlijke biodynamische wijnen maakt. En ze vertelt ons vol trots hoe ze het aanpakt: met liefde en aandacht voor het product. Ook René en Gineke delen in dit nummer hun verhaal en enthousiasme voor eerlijke gewassen. Natuurlijk ontbreken in dit nummer ook Jos, Koos en Merle niet. En Janneke heeft dit keer heerlijke picknickhapjes voor ons in petto. Kortom: voldoende ingrediënten voor een prachtige en mooie zomer!


Je vindt het Odin magazine vanaf dit weekend in de Odin-winkels of lees hem digitaal hier, alvast veel lees plezier!Boerderij de Beersche Hoeve nieuwe loot aan Odin-stam 


Afgelopen zaterdag 24 juni presenteerden René Groenen en Gineke de Graaf aan vrienden, familie, Odin-medewerkers en andere relaties de plek waar zij de komende jaren hun idealen verder hopen te kunnen realiseren: biodynamische boerderij De Beersche Hoeve op landgoed Baest in Oostelbeers. De Beersche Hoeve is een 100% dochter van Coöperatie Odin. Doel is dat de komende jaren op de akkers zowel biodynamische zaadveredeling, zaadvermeerdering als groenteteelt gaat plaatsvinden.  

Begin dit jaar zijn Rene en Gineke op hun nieuwe woon- en werkplek neergestreken, hun vorige bedrijf De Groenen Hof in Esbeek achterlatend. Door hun boerderij in de vorm van een BV in Coöperatie Odin onder te brengen, zorgen zij voor continuïteit voor de toekomst. Ze hebben de verantwoordelijkheid voor een landbouwkundig en financieel gezonde bedrijfsvoering, maar zijn niet meer persoonlijk risicodragend.  De coöperatie, en dus de leden, delen in het ondernemerschap.


Odin heeft al vanaf eind jaren tachtig contact met René en Gineke. Ze hebben lange tijd groenten voor de Odin-tassen geproduceerd. Later ontstond er door het Odin Proeftuinproject voor zaadvaste rassen een samenwerking op het gebied van het vinden van vrije groenterassen voor de biologische teelt. Een aantal jaren terug nam René contact op met Odin om de mogelijkheden af te tasten voor intensievere samenwerking. Want voor een goed behoud van het bedrijf, ook voor toekomstige generaties, zochten René en Gineke naar een duurzame en passende oplossing. Ongeveer tegelijkertijd kwam Landgoed Baest op het pad van René en Gineke. De beheerder van de gronden  van het landgoed wil dat deze op een biodynamische manier worden bewerkt. En zo ontstond een prachtige samenwerking met de Beersche Hoeve op landgoed Baest, als onderdeel van Odin.


Voor het Odin zomermagazine spraken we met de boeren René Groenen en Gineke de Graaf. Eind deze week ligt het magazine in de winkel en lees je hun verhaal.


Wil je nu alvast meer weten? Check dan ons youtubekanaal via @odinfoodcoop (https://youtu.be/6L8Tl6CZbNs). Want daar vertelt René vol enthousiasme zijn verhaal over het bedrijf!


- Over landgoed Baest - 


Bijna achthonderd jaar geleden wordt landgoed Baest voor het eerst genoemd. Het in het Brabantse Oostelbeers gelegen landgoed was in de middeleeuwen onderdeel van verschillende abdijen en het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is het bijna tweehonderdvijftig jaar in het bezit van de familie van huidige eigenaar Jan-Hein van de Mortel.


Het landgoed bestaat uit bos, weide en waterpartijen en is bijna vijfhonderd hectare groot. Vijfenveertig hectare hiervan wordt gebruikt voor landbouw en veehouderij. De Beersche Hoeve is momenteel negentien hectare groot. ”Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle landbouwgrond omschakelt naar biodynamische landbouw” vertelt René. ”Dit is echter een project voor de lange termijn en gaat zeker nog jaren duren.”


Op het landgoed zijn een aantal woonhuizen, onder andere kunstenaar Marc Mulders heeft zich hier gevestigd. Daarnaast is er een natuurbegraafplaats en zijn er ruimtes voor diverse gelegenheden zoals bruiloften, lezingen en seminars. Om het landgoed te beschermen en in haar huidige vorm te behouden is voor het beheer Stichting Landgoed Baest opgericht. 
Estafette Maastricht wordt Natuurwinkel 


Deze keer geen bericht over een nieuwe winkel, maar over een afscheid. Met weemoed maar met vertrouwen voor een mooie toekomst, dragen we Estafette Maastricht op 3 juli as over aan Natuurwinkel Maastricht. Afgelopen maandag is de koopovereenkomst getekend door Koos Bakker (directeur Odin) en Ferry Krop (eigenaar Natuurwinkel Maastricht). De afgelopen jaren is gebleken dat het door de afstand tussen de Maastrichtse winkel en de andere winkels lastig was om een goede aansluiting te vinden. Zowel qua logistiek als aansluiting van de medewerkers op de rest van de organisatie. Odin heeft ervaren dat dit niet goed was voor de winkel, voor de medewerkers en voor de klanten. Daarbij is de huidige locatie ingeschat als niet geschikt voor een coöperatiewinkel en daarom hebben we lang gezocht naar een andere, grotere, geschikte winkelruimte met parkeergelegenheid. Maar helaas niet gevonden. 


Ferry Krop heeft meer dan 20 jaar ervaring in de bio-branche en is sinds 6 jaar eigenaar van een biologische winkel Natuurwinkel Maastricht. “Er deed zich een prachtige kans voor met enorme mogelijkheden dus die wil je meteen met twee handen aangrijpen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Deze uitbreiding zal ook mooie gevolgen hebben voor onze klanten, in wiens behoeften op biologisch gebied nu beter kan worden voorzien. We gaan ons nog meer specialiseren in biologisch vers, biologisch-dynamisch vers en lokaal vers. Ook kunnen we nu meer ruimte geven aan start-ups met unieke producten.”

Steven van Wijk, directeur van Natudis: “Heel fijn dat Odin ons de kans heeft gegeven de winkel te kopen. De gesprekken zijn positief verlopen en mooi om te ervaren hoe je elkaar op deze manier kunt helpen in de branche. Met deze twee Natuurwinkels heeft onze formule nu een sterk lokaal gezicht in Maastricht. Dat is goed voor de positie van de biologisch speciaalzaak.”


Elke winkel zijn eigen gezicht

De twee Natuurwinkels, in Wyck en aan de Rechtstraat, hebben straks elk een eigen karakter met een eigen plek in de stad. Ook zal er een duidelijk onderscheidend vermogen zijn: elke winkel kent zijn eigen specialisme. Natuurlijk ligt er ook nadruk op het milieuvriendelijke aspect: er zullen nu immers minder vrachtwagens rijden vanuit de groothandels in het midden van het land naar het zuiden.


Bundelen van kennis

Alle medewerkers van de Estafette-winkel blijven ook in de Natuurwinkel actief. Ferry Krop: “We staan te trappelen om gebruik te gaan maken van de uitgebreide kennis en ervaring van de medewerkers van Estafette en deze te bundelen met de Natuurwinkel-kennis. Zo ontstaat dé plek in Maastricht waar je terecht kunt voor biologische producten en vragen.”

De Natuurwinkels zullen verder gaan als Natuurwinkel Rechtstraat (voorheen Estafette) en Natuurwinkel Wijck (voorheen Natuurwinkel Maastricht).


Over Natuurwinkel

Natuurwinkel is al meer dan twintig jaar een begrip in de natuurvoedingsbranche. Een echte speciaalzaak met de natuur als basis. Want Natuurwinkel gelooft dat de beste producten van de natuur, gecombineerd met de bevlogenheid van de ondernemers, samen zorgen voor een lokaal sterke en persoonlijke winkel waar de klant zich thuis voelt.Natuurwinkel maakt onderdeel uit van Natudis B.V Natuurwinkel; je bent wat je eet.


www.natuurwinkel-maastricht.nl


www.natuurwinkel.nl
Er is weer graskaas!

Wat is graskaas eigenlijk? Deze kaas wordt gemaakt van de eerste melk in het voorjaar, wanneer de koeien weer vers gras eten.Kenmerkend is de volle en romige smaak, volgens sommigen zelfs de lekkerste kaas van het jaar. Oordeel zelf! We hebben verschillende soorten, o.a. van Heerlijkheid MariënwaerdtBastiaansen Bio Kaas en Loverendale.
Film over onze imker

De meimaand bijmaand is voorbij. Als mooie afsluiter delen we graag de film die gemaakt is over onze imker Jos Willemse. Met dank aan filmmaker Michiel Eskens en de medewerking van diverse producenten, zoals de Beersche Hoeve (René en Gineke), Elze-Lia van Fruitweelde en van Ellen Krul en Jos Jeuken van GAOS !


Klik hier voor de film.
Meimaand Bijmaand

Meimaand bijmaand Odin KunsthalMei stond in het teken van de bij. Gedurende deze maand hebben we leuke en vooral ook leerzame activiteiten georganiseerd, onder andere samen met de Kunsthal Rotterdam en Gimsel.


Zo kon je Guerilla Gardener worden en zaadbommetjes maken in de Kunsthal en in verschillende Odin-winkels. Ook voor het bouwen van heuse bijenhotels kon je terecht bij Gimsel Rotterdam en diverse Odin-winkels. 


Het geld dat we met de activiteiten opgehaalt hebben komt ten goede van de (Odin) bijen. Natuurlijk kun je altijd geld doneren via IBAN NL 69 RABO 0 175862141 van Stichting Odin Imkerij o.v.v. Odin-imkerij.